Corinas Blogg

Alla inlägg under juni 2013

Av Corina - 26 juni 2013 06:19

Natten har varit allt utom god. Sovit en timme i stöten. Kl 5 gav jag resolut upp det där med att sova.

Nu har jag fixat kaffe också. Mina leder är stela och så även mina muskler. Jobbar på att mjuka upp dessa så livet kanske kan bli lite drägligare.

Har varit två tuffa dagar hittills. Hade inte väntat mig att det skulle kunna finnas så mycket skit i en lägenhet.

Rent ut sagt tragiskt !

Min mammas lägenhet dolde en hel del kan jag lugnt säga. Och det mesta skräp på hög nivå. Och vi är inte färdiga ännu dessutom. Fortfarande finns jobb kvar.

Hittills har vi kört två lass till återvinningen, ni skulle bara veta vad som dolde sig i skåp och lådor och garderober. Jag ska inte gå in på det för det är bara så tragiskt !

Nu har i alla fall mamma sina möbler på plats i sitt rum så hon kan börja bo in sig på riktigt. Mina sista krafter lade jag på att packa upp lite och hänga upp gardiner åt henne igår. Och var hon nöjd, nädå inte det minsta. Hennes mentala hälsa är verkigen inte den bästa vilket jag i och för sig har full förståelse för. Men det tär på en att ständigt få höra att inget duger. Lika var det nog för min bror och hans fru också som kommit upp från Göteborg för att hjälpa till med detta.

Jag kan ju säga att det var nog lika så bra att mamma inte kunde delta i denna utstädning av hennes lägenhet, för det hade nog blivit rena katastrofen .


 


Nåja, nu tar vi paus från detta jobbet över helgen. Kroppen måste få hämta sig efter allt slit. Efter helgen tar vi nya tag med det som är kvar. Lite saker finns kvar som hon ska ha till sitt rum men det finns ännu saker kvar att köra till återvinningen faktiskt. Och en ordentlig städning krävs också eller ska man kalla det sanering. Förfy så skitigt det var ! Hon har ju inte kunnat städa själv på bra länge och hemtjänsten gör ju inga storstädningar så ni kan ju tänka er !

Sedan får jag skaffa en del nya saker till henne också. Lite lampor till exempel för de hon hade var verkligen inget att ta reda på, enbart rumslampan var något att spara och kökslampan som dock behöver en ny sladd.

Skulle kunna skriva betydligt mera men isåfall skulle jag nog måsta lösenordsskydda inlägget så jag avstår så länge. Kanske kan jag återkomma i mammas livshistoria som tyvärr är en ganska trist historia att berätta och då vet jag inte allt !


 

Däremot hittade jag min sedan länge saknade spegelvägg. Den stod ihoppackad i en garderob hos mamma !

Så glad jag blev för jag har funderat så vars den tog vägen och nu kommer jag ihåg att hon fick ta den när hon bodde på ett annat ställe för massor av år sedan.

Nu har jag fina speglar att nyttja till min fotografering, lyckan är fullständig. När jag får tid och ny ork har jag vissa ideer faktiskt som kanske kan bli till fina fototavlor !

Naturligtvis blev detta en resa tillbaka i tiden även för min del eftersom mamma sparat väldigt mycket.

En massa foton hittade jag från olika tillfällen och det var ju spännande att kika, hann inte kika igenom allt utan får väl göra det tillsammans med mamma när hon har någon bra dag.

 

Men idag blir det i alla fall en vilodag. Möjligtvis måste jag tvätta lite men det är ju trotts allt inte så värst betungande.

Hoppas ni får en underbar dag ! Här skiner solen på mig idag så nu tar jag påtår på kaffet och fortsätter försöka mjuka upp leder och muskler så ska nog även jag få en bra dag. Vi ses !

Av Corina - 22 juni 2013 10:07

Så var midsommaraftonen avklarad enligt konstens alla regler.


               

Båda barnen följde med på firandet faktiskt. Å glada var dom även om dom inte deltog i något utan enbart fikade och satt och kikade lite runt området !


                     

Några bilder av alla jag tog under dessa timmar. Mycket folk var det på plats. Troligen beroende på det vackra vädret.

Efter detta firande enligt tradition åkte vi hem för att äta midsommarmiddag. Blev sill och potatis för mig och maken med en liten nubbe till som vanligt. Barnen anslöt också och valde tunnbrödsmacka med ost eftersom ingen av dom gillar sill.

Vi sparade grillandet till lite senare på kvällen så makens bror hann hem från sin fiskeresa så han fick vara med på ett hörn också. Kvällen bjöd på ett underbart väder hela kvällen. Kunde sitta på altanen och njuta. Enda smolken var väl detta eviga körande med vattenskotrar ute på sjön. Hela kvällen höll dom på !

Upplever det som väldans irriterande när dom timme ut och timme in kör hit och dit faktiskt mitt under bästa middagstiden. Bränslet är tydligen för billigt fortfarande !

Nåja lär väl knappast kunna hindra dom även om det lever om !


Det andra som förtog firandet var väl vetskapen om att mamma inte kunde ta sig till något firande denna midsommar.

Detta på grund av landstinget som verkligen inte sköter sina åtaganden som dom ska. Dom hade redan tidigare i vår lovat lämna ut bärbar syrgastub till mamma. Men fortfarande har inget hänt på denna fronten så trotts midsommar och sommar med skapligt väder kan hon inte lämna rummet eftersom hon är beroende av sin syrgas.

Påstötningar från SSK på hennes boende har inte ens resulterat i någon reaktion från stolpskotten som arbetar med detta !

Som extra krona på verket hör man då herr Hägglund uttala sig i radio om att vården inte enligt honom har några som helst problem. Men herre jisses, på vilken planet befinner sig denna idiot frågar jag mig !

Men han har väl gräddfil om han skulle bli sjuk antar jag. Jag blir så less på politikerna som allt mera tappar kontakten med verkligheten !


Jaja, idag har vi då midsommardagen och den ser ut att regna bort. Hos mig fullkommligen öser regnet ner till och från så det får bli en innedag. Tvättar träningskläder bland annat :)


Önskar er alla en fortsatt bra helg. Vi ses !


   

Av Corina - 18 juni 2013 09:05

Nädå jag har inte slutat blogga !

Men det blir lite luckor under sommaren och semestern av olika anledningar.

Det är så mycket annat som pockar på kan man väl lugnt säga.

  

Igår kväll hade jag möte med Tavelsjö Hembygdsförening. Det årliga mötet där vi träffas och äter rökt abborre. En riktigt efterlängtad tillställning som blivit tradition i styrelsen !


                                   

Vi startade kvällen med en kortare promenad för att titta på en väldigt gammal husgrund i närheten av Tavelsjöleden. Många skulle nog inte reagera på hålet mitt ute i skogen ! Rolf är dessutom en väldigt duktig berättare som vet massor. En riktig guldgruva måste jag säga.

Sedan åkte vi tillbaka till Sundlingska gården för att äta abborre, tunnbröd och västerbottensost och så småningom blev det ett styrelsemöte också !


Idag finns en del måsten som vanligt men först i eftermiddag.


Mamma ligger inne på sjukhuset igen sedan igår eftermiddag/kväll. Troligen propp i benet. Dom ska göra ett ultraljud idag. I övrigt mår hon bara bra. Hoppas hon är hemma igen innan helgen, men det tror jag nog.

Ligger hon kvar imorgon får jag åka till henne för idag är det lite trångt faktiskt med sonen som ska på Grisbackakyrkan x2 idag och dottern som ska träna fotboll !! Men vi har telefonkontakt i alla fall och hon lät pigg och glad när hon ringde nu på morgonen.


Nu får ni ha en fortsatt bra dag där ute i världen. Vi ses ! 

Av Corina - 14 juni 2013 12:04

Jamen då var det fredag igen då.

Lite smolk i bägaren under några dagar men nu har jag beslutat mig för att släppa detta.

Nu har jag semester och inget annat.

 

Igår förmiddag blev det en tur till mamma på Almagården i Vindeln.

Sedvanligt skulle travet och kenon lämnas in och det skulle handlas frukt och glass innan helgen.

Så lite fika och lite prat också naturligtvis.

Gipset är nu borta och hon kan klara lite mera på egen hand numera igen. Detta gör ju också att hennes humör blir aningens bättre också. Och idag skulle hon även få portabel syrgastub så efter det kan hon ju komma sig ut på promenad när vädret så tillåter !

 

Inga nya bilder idag heller eftersom jag bloggar på dotterns minilaptop. De nya bilderna finns på min egen dator som dottern använder just nu. Men så småningom ska ni få se de bilderna också, är inte så många.

Ikväll blir det en  tur till metropolen Burträsk eftersom dottern ska spela match där. Vädret är inte det bästa men vi får hoppas det inte regnar. Just nu håller det upp här i alla fall.

 

Nu önskar jag er en fortsatt härlig fredag. Återkommer med referat från fotbollen. Vi ses !


 


Av Corina - 12 juni 2013 11:56

Vad ska jag skriva om idag då ?

Semester har jag, tror jag i alla fall. Men dagen har hittills bjudit på en massa arbete.

Började dagen som vanligt med kaffe och att läsa tidningen på nätet. Sedan duschade jag och det kan man ju ifrågasätta nu ......

Efter det var det tvätten......vika den torra och köra igång ny maskin. En hopplös kamp.

Efter det blev det att ta hand om badrummet som verkligen behövde städas ! Fy så skitigt det blir ! Och hur tråkigt att städa som helst är det. Men nu är det gjort i alla fall och jag svettas som en gris......varför duscha innan en sån här uppgift ?

Nåja tänkte inte göra så mycket mera men det ena ger ju det andra och jag började kika runt på mina blommor här hemma. Jösses vilket elände att beskåda !

Nu saknas en massa blommor kan jag säga. Ingen kunde rädda stor del av mina blommor. Dom fick hamna i en svart sopsäck även detta året :) Får väl skaffa nya vid tillfälle istället. De enda blommorna jag sätter om är mina ögonstenar Pelargoniorna. Dom försöker jag verkligen sköta om.....med lite blandat resultat såklart.

Återstår en massa att göra här hemma som blivit eftersatt under lång tid. Men får ta det allt eftersom. Orkar inte allt samma dag. Men jag har en massa extra blomkrukor i alla fall :)


 

Inga nya bilder kan jag bjuda er på heller. Ute är det inget trevligt väder idag. Visserligen kika solen fram ibland men med jämna mellanrum kommer det mörka moln och åskan har mullrat också. Så ut med kameran kommer jag mig inte idag i alla fall.

Mamma väntar på sina möbler........runt midsommar ska hon få sina egna möbler. Hittills har jag levererat det mesta av hennes kläder. En del finns kvar att köra till henne men det får vänta tills nästa vecka det också. Igår fick hon sin rullator och sina kryckor. Så nu kan hon gåträna fullt ut. Hon var väl inte på bästa humör igår men det var väl inte värsta gången :) Hon är inte riktigt kompatibel med min make som är aningens osmidig emellanåt och säger det han tycker......passar kanske inte riktigt alla gånger. Det fungerar bäst när jag besöker henne ensam kan jag ju säga..........men det är ju inte så lätt att bemöta henne när man inte riktigt förstår problematiken och vet hur man ska bemöta henne. Jag har lärt mig kompromissa lite extra vissa gånger och den biten är lite av en konst kan man lugnt säga och där behöver nog maken träna lite :)

Nåja.......det mesta fungerar i alla fall som det ska så varför klaga ;) Kan bli en snabbvisit till henne i morgon förmiddag.....dags för travet och keno som vanligt och frukt och glass inför helgen !


Nu blir det kaffe och vila......en stund.

Ha en fortsatt bra onsdag. Vi ses !


   

Av Corina - 11 juni 2013 18:04

Så var skolavslutningen 2013 avklarad även för Tavelsjö skola.


                                                           

Så nu har sommarlovet för barnen verkligen startat. Vädret hade ju kunnat vara bättre men det regnade i alla fall inte på förmiddagen.

I skrivande stund regnar det dock.


Ha en fortsatt trevlig kväll. Vi ses !

Av Corina - 10 juni 2013 07:34


10 Juni och min första semesterdag denna sommaren 2013.

Sol, moln och blåsigt denna morgon och ingen speciell värme på morgonen. Men det torde nog bli varmare under dagen.


    


Inga nya bilder att visa har jag så jag dekorerar med tidigare bilder.


Idag ska jag möta upp mamma på sjukhuset. Hon ska bland annat få ta bort gipset idag.

Sedan väntar en lång resa tillbaka för hennes del, gångträning för fulla muggar. Blir en tuff tid med tanke på hennes grundsjukdom KOL och dåligt hjärta !

 


Men hon är en kämpe och det är ju bra ! Besökte henne senast igår. Och då mådde hon verkligen bra och var på ett strålande humör. Hennes andning har blivit bättre. Så bra att hon klarar större delen av dagen utan syrgas dessutom.

Hon berättade att innan helgen hade hon haft en väldigt envis hosta. Hon hade hostat och hostat och till slut hade hon tydligen hostat upp något obekrivbart ! Efter detta hade andningen blivit betydligt bättre och hon har sedan dess klarat sig större delen av dagarna utan syrgas.

 

Kan det vara så att hon vid något tillfälle dragit ner något i en lunga och detta sedan suttit där och varit störande sedan dess ? Jag vet ju att man sett något på lungrtg men inte kunnat se vad det var, man antog att det kunde vara en tumör. Men den gick inte att ta prover på eller kolla på annat sätt. Utan den blev utan åtgärd och osäkerheten har ju varit ganska stor pga detta.

 

Kan hon vid något tillfälle ha dragit ner mat till exempel ? Och detta legat och stoppat upp i en av lungorna ?

För hur förklarar man annars detta ? Hur som haver så är det ju possitivt måste jag säga. Det var väldigt länge sedan jag sett mamma så pigg som igår ! Behövde enbart syrgasen en kort stund efter ett toabesök när jag var hos henne igår. Kol:en kommer hon ju aldrig undan eftersom den drar ner orken och syrgasen behöver hon fortfarande när hon anstränger sig, typ toalettbesök och gångträning men övrig tid är det ju toppen om hon kan slippa dessa slangar !

 

Imorgon är det skolavslutning hos oss. Får se om det blir besök på Almas avslutning och sedan vidare upp till mammas lägenhet för att hämta hennes rullator och påbörja packning så smått. Tänker ta med alla hennes kläder så får hon sortera dessa själv och bestämma vad som ska vara kvar. Hon har ju ökat i vikt så det behövs en del nytt :) Men jag har redan fixat lite nytt till henne och nya skor har hon fått också.

Nu får jag önska er en fortsatt härlig Måndag !

Jag ska också njuta lite innan jag måste iväg.

Vi ses !


 

Dessa gula solar har övergått till vita bollar nu :)


Av Corina - 6 juni 2013 10:23

Umeå Kommun håller på att lägga ner äldrevården !

Finner det väldigt tragiskt att Umeå Kommun drar in ännu mera på äldrevården. Sedan länge haltar denna biten i Kommunen. Och lika fullt går man ut med att vi ska ha landets bästa äldrevård redan 2015.

Kan bara konstatera att detta är en totalt omöjlig uppgift när man hela tiden väljer att spara inom äldrevården eftersom man valt att lägga pengarna på totalt onödiga saker som invånarna inte vill ha !

Kulturhuvudstadsåret slukar massor, vad man än väljer att påstå. Så är det.

Man väljer att göra gigantiska satsningar på bland annat kvinnohistoriskt museum och badhus innan det finns pengar till detta ! Man bygger om hela Umeå stad utan att fundera över vart pengarna ska tas !!

Och tjänstemännen har mage att föreslå mera besparingar bland annat inom äldrevården. Detta är verkligen skrämmande. Kan konstatera att beslutsfattarna inte har en aning om hur saker och ting fungerar inom denna verksamhet. Dom sitter på sina kontor och stirrar i sina papper och på sina dataskärmar utan att ha en aning om hur det är att verkligen befinna sig på golvet.

Skulle vilja se dessa beslutsfattare och tjänstemän sköta denna verksamhet med de resurser som finns idag. Jag kan ställa min tjänst till förfogande under en veckas tid så får dom komma och sköta mitt arbete. Och sedan vill jag se dom efter arbetet också när dom ska åka hem och ta hand om hemmet och familjen också ! För jobbar man med detta gebit ska man inte ha någon familj egentligen. Kommunen kanske borde se till att deras anställda på golvet är ensamstående utan barn och ansvar så dom kan ägna hela sitt liv åt enbart att arbeta och sova !

Jag har snart arbetat 30 år inom äldrevården i Umeå, först i landstinget och sedan åt kommunen. Och inte har det blivit en enda förbättring under dessa år. Det går hela tiden utför med äldrevården. Det är en skam att kalla det för vård över huvudtaget faktiskt för idag handlar det enbart om förvaring av våra äldre ! Det är den krassa sanningen som högsta vederbörande vägrar se ! Eller snarare, har aldrig sett eftersom dom helt enkelt inte ens bryr sig om verkligheten utan stirrar blint på några siffror på ett papper.

Men en vacker dag sitter dom där, gamla och sjuka ! Vem ska ta hand om er ? Vem ska hjälpa er att gå på toaletten, att få i er maten när ni inte kan äta själva, att få i er vätska när ni inte har förmågan att dricka själva ? Vill ni bli sittande i en rullstol hela dagen utan meningsfullhet ? Ständigt se någon rusa fram utan att ha tid att stanna och lyssna på vad du vill ? Ständigt få höra att du får vänta en liten stund eftersom det är fler som inte fått komma upp ännu och det är snart lunch !!

För sanningen är att många får ligga till framemot lunchen, ibland får dom ligga till efter lunchen till och med. Än så länge får dom duscha en gång i veckan men frågan är hur länge den rättigheten får finnas kvar ? Toalettbesök.....nja du har ju blöja eller hur ?? Komma ut i friska luften ? Nja, det får bli en annan dag eftersom vi är för kort om folk idag.

Städning.....den biten är det första som får stryka på foten. Den ska utföras var fjortonde dag men inte blir det gjort alla gånger. Allt som oftast vill jag inte ens kalla det städning utan det blir en form av sanering till sist eftersom det till slut är så skitigt så man bara måste !

Man väljer att plocka bort städerskorna och lägga till ytterligare städning på personalen samtidigt som man drar in på personalen ! Mera jobb på mindre personal.....och det gror igen allt mera eftersom tiden helt enkelt inte räcker till.

Och vilka får stå där med hundhuvudet när anhöriga klagar ? Inte är det då beslutsfattarna och tjänstemännen i alla fall ! Nej där står personalen och får ta smällen med arga anhöriga som ifrågasätter den uteblivna insatsen !

Många är de sömnlösa nätterna då man funderar över hur man ska orka en dag till ! Ska man orka kravla sig upp och jobba ännu en dag eller ska man sjukskriva sig ? Det tar emot att anmäla sig sjuk eftersom kollegorna då drabbas ännu hårdare eftersom det inte finns vikarier att ringa ut. Ofta får kollegorna då antingen gå kort eller jobba extra pass eftersom jag är sjuk ! För titt som tätt orkar kroppen helt enkelt inte med, man måste helt enkelt stanna hemma för att ladda om batterierna.

Och vilka är det som drabbas ? Jo våra äldre naturligtvis, vilka annars ? Det är ju dom som blir utan insatser i slutänden. Det är ju dom som blir sittande vid ett bord i dagrummet utan att man hinner ens sitta ner och umgås med dom. Man gör det allra nödvändigaste, dom är hela och rena, får mat och dryck......men det andra då ? Det där med att komma ut, aktiveringen ?? När ska vi hinna det då ??

Så våra beslutsfattare och tjänstemän är välkomna att delta i denna cirkus. Ni får gärna jobba för mig en vecka, sedan kan vi prata mera i ärendet. Ganska säker är jag på att detta kommer aldrig att hända eftersom vården av våra äldre inte är värt ett vitten ! Våra äldre är inte värda ett värdigt liv de sista åren de har, dom ska bara förvaras och betala för sig !


Jag har skrivit tidigare om detta och jag kommer att fortsätta med det också eftersom jag ser ständiga försämringar ! Kommunen har vad dom än säger inte en fungerande äldrevård idag. Och det rullar på enbart på grund av personalen som gör sitt yttersta eftersom vi har ett samvete ! Vi bryr oss om våra brukare så är det men till vilket pris ? Jo till priset av vår egen hälsa !


 

Presentation

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Tidigare år

Fråga mig

12 besvarade frågor

Gästbok

Vädret hos mig

Väder Långviken

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Jag Finns På Facebook


Ovido - Quiz & Flashcards