Corinas Blogg

Direktlänk till inlägg 5 oktober 2011

forts. Sigfrid Holmgren berättar

Av Corina - 5 oktober 2011 11:15

Sigfrid berättar att man hade skidtävlingar i skolan. Lärarinnan skrev en tiggarlista som barnen fick vandra runt med för att få pengar till priser. På listan hade hon skrivit att vi hoppades på ett bidrag så vi kunde träna och bli lika goda skidlöpare som John Lingren och Ernst Alm.

Tävlingspåret som dom själva åkt upp var nog i längsta laget, 6-7 km och ingen klassindelning. Oavsett ålder åkte alla lika långt. De yngsta hade nog svårt att få någon bra placering.

Alla fick dock pris men äran tillföll ju segraren berättar Sigfrid.


Under sommaren badades det rätt mycket, Sigfrid tycks minnas att vädret möjligen var varmare då......hm kanske det ? Ingen vad han kan minnas oroades över att dom skulle drunkna, dom fick lära sig tidigt att hand om sig själva. Ingen simskola men alla lärde sig simma.


En händelse från denna tid kunde ha slutat med förskräckelse. Det var vad vi idag kallar föräldrafritt. Stephen skulle för oss demonstrera sin pappas hagelgevär. Han laddade vapnet, meningen var ej att skjuta men ett skott brann av. Demonstrationen försigick inomhus men på vilket sätt Stephen för sina föräldrar förklarade uppkomsten av hålet i kammartaket, det vet jag inte.

Stephen var min morfar (min kommentar).


Men barndomstiden bestod inte enbart av lek berättar Sigfrid. Vi hade arbetsuppgifter som skulle utföras. Dit hörde till exempel att varje morgon under betessäsongen driva korna till bete och hämta dem tillbaka på kvällen.  Sigfrid berättar en historia som Ture Granholm brukade berätta, Thure var åtta år äldre än Sigfrid så detta hände långt innan Sigfrids tid som getarpojke.

Thure och hans bror Oskar hade avtalat med August Olovsson att de skulle driva hans boskap i vall och även vakta dem på slåttervallarna under sensommaren. Nu var saken den att en av korna tjuva insig på förbjudet område, gång på gång. För detta ska sättas stopp, tänkte pojkarna. De hade i sin ägo en pilbåge, en kraftig grej brukade Thure säga. Man fick ta i allt vad man orkade för att spänna bågen. Vidare hade dom nålpilar vilket innebar att pilen var försedd med en nålvass spets.

De behövde inte vänta länge på att få använda sitt vapen.Kon kom in på föbjudet område. Thure sprang i rätt läge och avlossade en salva.Fullträff ! Men kanske inte riktigt som pojkarna hade tänkt, pilen fastnade nämligen i sidan på kon. Vad göra ? De försökte komma i närheten av kreaturet för att rycka loss pilen men kon litade tydligen inte på dom. De kunde ju inte driva hem korna till ägaren med en pil hängande vid sidan. Till slut beslöt de att gå efter sin mor. Hon kom och fick tillbringa en stor del av eftermiddagen innan hon kom i läge att rycka loss pilen. Jag skulle tro att pojkarna fick sig en riktig överhalning säger Sigfrid.


Återkommer med mera som Sigfrid berättat, finns en hel del. Men detta blir ytterligare inlägg.


Vi ses     

 
 
Spanaren

Spanaren

5 oktober 2011 13:42

Ja se dessa barn och barn i alla tider *gapskratt*. Hur det gick för kon det får vi bara gissa oss till ... för lite ömt blev det nog allt!

Jag njuter så att få läsa sådana här berättelser! Tack min vän som serverar mig så mycket ord i dina inlägg.

Ha en bra dag och njut av dagen/ kram

http://spanaren55.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Corina - Måndag 13 maj 07:24

  Ny vecka igen då. Förra måndagen blev det ännu en bil i vår bilpark. Kostar att ligga på topp. Ingen elbil denna gången heller. En disel även denna gången, högt miljöklassad i alla fall. En Peugeot 308 adblue årsmodell 2017. Och denna ve...

Av Corina - Fredag 3 maj 08:26

  Fredag ännu en gång och dags för ännu en arbetshelg. Arbetshelgerna duggar tätt, veckan tycks bestå av enbart måndag och fredag numera. Känner mig liksom aldrig riktigt ledig. Men det är bara att gilla läget trotts allt. Jag har ju ett arb...

Av Corina - Söndag 21 april 08:07

  Jepp, Påsken kom även detta året. Och i år arbetar jag större delen av påskdagarna. Idag söndag är det i alla fall sista dagen för min del som jag arbetar denna helgen. Våren har också kommit även till oss med återvändande fåglar och borttin...

Av Corina - Onsdag 27 mars 08:35

  Jobbade igår efter en veckas sjukdom. Jisses vad det tog emot kan jag ju säga. Var nog inte riktigt redo som jag trodde, men det blir väl bättre. Är ju tur att man kan jobba på halv fart med det jobb jag har. De äldre uppskattar faktiskt detta. ...

Av Corina - Fredag 22 mars 03:20

  Sitter här i natten.....hostar och snörvlar. Torkar ögonen och torkar näsan som rinner. Blev en ordentlig förkylning av min värkande nacke med andra ord. Hela kroppen värker, från håret och ner till lilltån. Inte för att klaga vilket jag s...

Presentation

Kategorier

Senaste inläggen

Länkar

Tidigare år

Fråga mig

12 besvarade frågor

Gästbok

Vädret hos mig

Väder Långviken

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17
18
19
20
21
22
23
24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Arkiv

Besöksstatistik

RSS

Sök i bloggen

Följ bloggen

Följ Corinas Blogg med Blogkeen
Följ Corinas Blogg med Bloglovin'

Jag Finns På Facebook


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se